چگونه از شر مصیبت‌ها رها شویم؟

(بسم الله الرحمن الرحیم)

خداوند نعمت‌های بسیاری به انسان داده است اما امام علی(ع) نعمتی را بزرگ‌تر از مال و سلامتی دانسته‌اند که این نعمت انسان را به سوی کمال هدایت می‌کند.

 

نعمت‌های ظاهری و باطنی

نکته 1) چند نوع نعمت داریم؛ نعمت ظاهری که همان آب، هوا، نان، گندم، گوشت، میوه‌ها هستند و نعمت باطنی این است که خدا عیب‌ها را پوشاند. امیرالمؤمنین(ع) می‌فرمایند: «لَوْ تَکَاشَفْتُمْ مَا تَدَافَنْتُمْ»(عیون‏أخبارالرضا، ج‏2، ص‏53) اگر حقیقت باطن یکدیگر را می‌دانستید به قدری با هم بد بودید که همدیگر را دفن نمی‌کردید.

بزرگ‌ترین نعمت‌

نکته 2) امام صادق(ع) می‌فرماید: «أَنْ لَا یَکُونَ فِی قَلْبِهِ مَعَ اللَّهِ غَیْرُهُ» (مجموعةورام، ج‏2، ص‏108) بزرگترین نعمت‌ها این است که در قلبش غیر از خدا هیچ چیز نباشد. نعمت علاقه قلبی به خدا افراد را به سوی کمال هدایت می‌کند.

نعمتی بالاتر از سلامتی

نکته 3) امیرالمؤمنین(ع) می‌فرماید: یکی از نعمت‌ها سعه مال است. مال نعمت است. بعد می‌فرماید: «وَ أَفْضَلُ مِنْ سَعَةِ الْمَالِ صِحَّةُ الْبَدَنِ» بهتر از مال، سلامتی است «وَ أَفْضَلُ مِنْ صِحَّةِ الْبَدَنِ تَقْوَى الْقَلْبِ» و بزرگ‌تر از سلامتی، تقوای قلب است.

نکته 4) تقوا و اتحاد نعمت یکی از نعمت‌های مهم است. قرآن می‌فرماید: «وَ اذْکُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ»(مائده/7) نعمت‌هایی که خدا به شما داده است، به یاد بیاورید. یادتان نرود. «إِذْ کُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِکُمْ»(آل عمران/103) با هم دشمن بودید.

نعمتی که داشتن آن را شاید احساس نکنید

نکته 5) «وَ ما أَنْزَلَ عَلَیْکُمْ مِنَ الْکِتابِ»(بقره/231) یاد این باشید که خدا به شما نعمت داد و برای شما کتاب فرستاد. شما قانون دارید. همین که شما یک قانون محکم و سالم دارید، نعمت است.

نکته 6) مددهای غیبی هم از نعمت‌های خدا است. قرآن درباره‌ مددهای غیبی می‌گوید: «وَ اذْکُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ» یاد نعمت‌ها باشید. ‌ای رزمندگانی که به جبهه رفتید و دیدید، یاد نعمت‌ها باشید. «إِذْ جاءَتْکُمْ جُنُودٌ فَأَرْسَلْنا عَلَیْهِمْ ریحاً وَ جُنُوداً لَمْ تَرَوْها»(احزاب/9) لشکر‌هایی برای شما فرستادیم که شما آنها را به چشم نمی‌بینید.

دلیل نزول مصیبت

نکته 7) در قرآن آیات زیادی داریم که اگر خدا نعمتی را از شما گرفت، به خاطر گناهان شما است. «وَ ما أَصابَکُمْ مِنْ مُصیبَةٍ فَبِما کَسَبَتْ ایدیکُمْ»(شورى/30) هرچه مصیبت بر شما وارد می‌شود، بخاطر گناهانی است که انجام می‌دهید پس اگر می‌خواهید از مصیبت دور شوید، گناه نکنید.

برای مشاهده متن کامل به اینجا مراجعه کنید.


- لینک کوتاه این مطلب

تاریخ انتشار:29 شهریور 1393 - 15:28

نظر شما...
ورود به نسخه موبایل سایت عــــهــــد